Bob0815 pisze:Jak domyślam się sprawa dotyczy wyłącznie kurii lubelskiej
t.j. archidiecezja lubelska, diecezja sandomierska, diecezja siedlecka
będą ujęte tym porozumieniem
Nie, skoro zgoda kurii lubelskiej to dotyczy archidiecezji lubelskiej, nie wiem skąd ci przyszły do głowy pozostałe diecezje, one też mają swoje kurie.
W dodatku w tekście masz napisane, że dwie parafie z diecezji siedleckiej nie zostały przebadane.
Projekt dotyczy terenu staropolskiego powiatu lubelskiego. Zresztą co ci będę tłumaczył strona do projektu została zalinkowana. Wziąłem pod lupę pogranicze lubelsko-łukowskie i wyszło mi, że nie chodzi o parafię Kock (należała do ziemi i powiatu Łukowskiego) nie chodzi o parafię Czemierniki bo ta jako należąca do archidiecezji lubelskiej została udostępniona. Chodzi o Parczew i Ostrów Lubelski, tylko dwie i aż dwie współczesne parafie z diecezji Siedleckiej należące do starego powiatu lubelskiego. Pozostaje pytanie brak zgody z kurii siedlaeckiej? Spowodowany odmową, czy brakiem wniosku? Jeśli brakiem wniosku, to dlatego, że jeszcze nie wysłano go? Czy po prostu odpuszczono sobie te dwie parafie bo za dużo mitręgi biurokratycznej?
Diecezja sandomierska w ogóle nie wchodzi w grę, parafie powiatu Urzędowskiego są bowiem poza ramami tego projektu.
Budujące są wieści o tym, że dotyczyć to będzie również ksiąg z okresu austriackiego i młodszych ale na stronie projektu pisze jedynie o digitalizacji ksiąg staropolskich.
Darek
Syn Stanisława, wnuk Józefa, prawnuk Antoniego, praprawnuk Ignacego, 3xprawnuk Błażeja, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, potomków Stanisława? niestety metryki niedostępne