Zmodyfikowana wersja wyszukiwarki
Zmodyfikowana wersja wyszukiwarki
[center]Pod linkiem https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1056 uruchomiłem nieco poprawioną wersję naszej wyszukiwarki. Po wpisaniu pierwszych liter nazwiska - jako opcja domyślna - wyniki są zwracane dużo szybciej niż aktualnie. Tymczasowo jest podpięta pod stan bazy z dnia 17.01.2020. Po krótkim okresie testów poprawiona wyszukiwarka będzie prawdopodobnie wdrożona.[/center]
Ostatnio zmieniony 01 lut 2020, 21:29 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Grzegorz
Działa bardzo szybko fakt, ale ..... jak w poprzedniej niestety ograniczenie do 500 no i brak liczby porządkowej :(
Pozdrawiam Eugeniusz, ojciec Zygmunt, dziadek Aleksander, pradziadek Andrzej, 2xpradziadek Wawrzyniec, 3xpradziadek Jakób, 4xpradziadek Wincenty, 5xpradziadek Jan, 6xpradziadek Mateusz, 7xpradziadek Jan
A co myślicie o dołożeniu opcji sortowania po numerze aktu? Zdarzało mi się szukać osoby, której pozornie nie było w bazie, ale znałem imię, często popularne, np. Jan i miesiąc urodzenia. Problemem była błędna indeksacja, czy to przekręcenie nazwiska (czasem też imienia) czy błędne przypisanie dziecka nieślubnego zgłaszającemu. Poza tym taka opcja też często pomaga wyłapać różne błędy, jak chociażby w ślubach z Biłgoraja 1835, 33 akty, a ostatni ma numer 38.
Pozdrawiam Krzysiek
Na dzień dzisiejszy najważniejsze jest zmniejszenie obciążenia serwera z tytułu jednoczesnego używania wyszukiwarki przez setki użytkowników i rosnącej bazy. Mówiąc krótko - im krótszy zwrot wyników wyszukiwania i ilości wygenerowanych danych do jednoczesnego wyświetlenia na stronie, tym mniejsze obciążenie. O zmianach można myśleć po przeniesieniu całego portalu w inne miejsce lub co mało realne po zakupie własnego serwera.
Info podałem w celu potwierdzenia, że wszystko działa poprawnie w zmodyfikowanej wersji przeglądarki.
Info podałem w celu potwierdzenia, że wszystko działa poprawnie w zmodyfikowanej wersji przeglądarki.
Pozdrawiam Grzegorz
-
- Kontakt:
Bardzo podoba mi się nowa wyszukiwarka, szczególnie że można zobaczyć "podobne nazwiska". Na niektóre formy mojego nazwiska w ogóle bym nie wpadłaGreg pisze:Podpięto już aktualną bazę indeksów

Mam przy okazji pytanie, czy byłaby szansa coś wprowadzić, żeby wyłapać nowo dodane rekordy? W genetece jest np. opcja "pokaż dodane w ostatnich 7 dniach". A może chociaż sortowanie wg ostatnio dodanych?
Pozdrawiam
Justyna
Justyna Krogulska
www.szukaj-korzeni.pl
www.szukaj-korzeni.pl
Nie ma takich planów. Rozszerzając zakresy działania wyszukiwarki, trzeba by zrezygnować z możliwości przeglądania indeksów po parafiach i dziesięcioleciach. I tak już generujemy bardzo wysokie obciążenie serwera. Nie porównujmy nas z geneteką - to inne fundusze i możliwości.jmorawicka pisze:Mam przy okazji pytanie, czy byłaby szansa coś wprowadzić, żeby wyłapać nowo dodane rekordy? W genetece jest np. opcja "pokaż dodane w ostatnich 7 dniach". A może chociaż sortowanie wg ostatnio dodanych?
Chyba nie mówimy o tej samej wyszukiwarce.jmorawicka pisze: Bardzo podoba mi się nowa wyszukiwarka, szczególnie że można zobaczyć "podobne nazwiska". Na niektóre formy mojego nazwiska w ogóle bym nie wpadła
Pozdrawiam Grzegorz