Witam
Z posiadanych przeze mnie informacji kolejne publikacje ksiąg metrykalnych nieco się opóźnią. Nie oznacza to jednak, że nie można uzyskać informacji, czy też wyszukać swoich przodków. Część użytkowników, która aktywnie uczestniczy w życiu "Lubelskich korzeni" sukcesywnie uzyskuje za moim pośrednictwem zdjęcia metryk wykonanych przez dr P. Rachwała celem indeksacji materiału, czy też niewielkiej pomocy na potrzeby projektu. Indeksy z przed 1810 roku są sukcesywnie publikowane przez Grzegorza, natomiast jeśli kogoś interesuje uzyskanie materiału źródłowego (metryka przodka) proszę zwracać się o nią bezpośrednio do mnie (osoby indeksujące mają i tak wiele pracy). W związku z tym, iż materiału jest mnóstwo proszę o kilka rzeczy (w zależności od znajomości tematu), a mianowicie:
1. Przed kontaktem ze mną proszę o zapoznanie się z budową metryk "trydenckich" i "austriackich" z terenu Lubelszczyzny co ułatwi precyzyjniejsze zadanie pytania (w tamtych czasach data w metryce nie koniecznie oznaczała datę urodzenia).
2. Proszę się zapoznać z zakresem badań dr P. Rachwała (parafie objęte badaniem). Część indeksów powstaje na podstawie materiałów od kolegi Mireq, sam z nich korzystam i część indeksuję i w tym przypadku będę odsyłał pytających do niego.
3. Ja również nie posiadam całości zgromadzonego przez autora materiału, więc nie zawsze kontakt ze mną będzie owocny.
4. W składaniu zapytania proszę o maksymalnie największą ilość informacji zawartych w indeksach co ułatwi mi wyszukanie konkretnej metryki (imię, nazwisko, rocznik, rodzice, miejscowość).
5. Uprzejmie proszę, aby osoby zainteresowane nie żądały, abym wyszukał im wszystkich przodków włącznie z gromadą dzieci danej rodziny ich mężami/żonami itp. Materiał jest naprawdę obszerny i wyszukanie np. w Krzczonowie metryki w danym roku, gdzie chrztów jest do 200 zajmuje nieco czasu.
6. Proszę się nie obrazić, ale w pierwszej kolejności odpowiadam na maile od osób "aktywnych" na tej stronie np. osób indeksujących.
7. Nikomu nie odmówię pomocy, ale proszę o cierpliwość, pracuję, mam obowiązki domowe, indeksuję i jeśli trzeba pomogę w uzyskaniu metryki
Mariusz Koper