MIKOŁAJ SIEMION - rodzeństwo
Moderatorzy: avee, El, MarcinR
MIKOŁAJ SIEMION - rodzeństwo
Czy ma ktoś jakieś info na temat rodzeństwa Mikołaja Siemiona, urodzonego w Ratoszynie, ojca Wojciecha? A może ktoś jest ich synem/córką/wnukiem/wnuczką?
Re: MIKOŁAJ SIEMION - rodzeństwo
Ten Mikołaj i Wojciech w których latach się urodzili?
1722 czy 1962?
1722 czy 1962?
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Chotcza, Karczmiska, Kazimierz Dolny, Końskowola, Opole Lubelskie, Piotrawin, Wąwolnica, Wilków.
Odpowiadam tylko na majle, na PW NIE
Parafie: Chodel, Chotcza, Karczmiska, Kazimierz Dolny, Końskowola, Opole Lubelskie, Piotrawin, Wąwolnica, Wilków.
Mikołaj Siemion (1891-1942), a jego syn słynny aktor Wojciech Siemion (1928-2010).
Prawie wszystkie informacje masz w bazie danych lubgensu.
Ojcem Mikołaja (1891-1942 Auschwitz) był Antoni Siemion.
Antoni Siemion + Katarzyna Drozd:
- 1867 - Józef
- 1871 - Wiktoria
- 1873 - Barbara
- 1876 - Jan
Antoni Siemion + Anna Pietroń
- 1879 - Łukasz
- 1881 - Michał
- 1883 - Piotr
- 1887 - Teofila
- 1890 - Antoni
- 1891 - Mikołaj - w bazie indeksujący zapisał jako Michał, zgłosiłem pomyłkę.
- 1894 - Józefa
- 1895 - Katarzyna
- 1899 - Jan
Antoni niby miał 3 żony i w pewnym okresie swojego życia w obawie przed prześladowaniami skrócił swoje nazwisko z Siemionek na Siemion.
Z synów Antoniego brakuje mi tutaj Andrzeja Siemiona żonatego z Marianną Pyć (akt małżeństwa 26/1903). Wg lubgens był on synem Antoniego i Katarzyny Opoki. Ciekawi mnie czy ta Katarzyna Opoka to czasami nie 3 żona Antoniego Siemiona. I czy ten Antoni to faktycznie ten Antoni od Mikołaja?
Andrzej Siemion urodził się 18.10.1878 w Ratoszynie.Przemek pisze: ↑28 cze 2020, 23:42Z synów Antoniego brakuje mi tutaj Andrzeja Siemiona żonatego z Marianną Pyć (akt małżeństwa 26/1903). Wg lubgens był on synem Antoniego i Katarzyny Opoki. Ciekawi mnie czy ta Katarzyna Opoka to czasami nie 3 żona Antoniego Siemiona. I czy ten Antoni to faktycznie ten Antoni od Mikołaja?
Indeksujący zapisał nazwisko jako Siemio - zgłosiłem poprawkę.
Nie ma trzeciej żony Mikołaja.
Po prostu ksiądz w acie chrztu Andrzeja zapisał jako matkę nie Katarzynę Drozd, tylko podał nazwisko rodowe matki - Opoka.
To się często zdarza, że zamiast nazwiska matki podawane jest nazwko babci.
Przy ślubie ksiądz brał pod uwagę akt chrztu, stawiający się byli niepiśmienni.
Katarzyna Drozd umiera przy porodzie Andrzeja 18.10.1878.
W akcie zgonu Katarzyny zapisano: córka Jana i Heleny Opoka małżonków Drozd.
Sytuacja z kształtowaniem się nazwiska Antoniego jest ciekawa.
Rodzi się jako Siemionek, akt 67/1845 parafia Bychawa, rodzice Jan i Tekla Zięba - winno być poprawnie Zaręba.
Żeni się jako Siemionka, akt 17/1865 parafia Ratoszyn, indeksujący błędnie zapisał jako Siemionek.
W akcie jest napisane: "... zawarte zostało religijne małżeństwo między Antonim Siemionką .... synem niegdy Jana i Tekli z Zarębów małżonków Siemionków. ..." Forma Siemionką wyklucza nazwisko Siemionek, byłoby Siemionkiem.
Przy chrzcie pierwszego dziecka 2/1868 parafia Ratoszyn, jako ojciec dziecka stawił się Antoni Siemionka.
Przy drugim dziecku w 1871 oraz przy kolejnych jedenastu stawia się jako Antoni Siemion.
Czy Antoni zmienił nazwisko w obawie przed prześladowaniami?
Jest to bardzo prawdopodobne.
Jeśli jest tylko rodzinną legendą, to wygląda wiarygodnie.
Prawdopodobieństwo nie podparte dokumentem to jednak za mało. W obawie przed represjami zmienia się całkiem nazwisko, a nie lekko modyfikuje - czyż nie ?
Pozdrawiam Grzegorz
Nie podparte dokumentami?
Trzy razy jako Siemionek - Siemionka a potem 11 razy jako Siemion.
Przecież ksiądz zmienił nazwisko na Siemion bez wymaganego w takich przypadkach wyroku sądowego.
Zbyt lekka modyfikacja?
Mam na swoim drzewie zmianę nazwiska w obawie przed represjami, gdzie usunięto jedną, jedynie końcową literkę j.
Coś w rodzaju zamiast Siemaj - Siema.
Mam opisywać historię swojego nazwiska modyfikowanego wpisami w księgach metrykalnych bez żadnych wyroków sądowych ? Szkoda zaśmiecać wątek tematami pobocznymi. Każdy zostaje przy swoim zdaniu, a nieudokumentowane legendy niech sobie żyją dalej.
Pozdrawiam Grzegorz
Czyli Andrzej Siemion ur. 1878r. był najmłodszym synem Antoniego i Katarzyny Drozd.MireQ pisze: ↑29 cze 2020, 07:51Andrzej Siemion urodził się 18.10.1878 w Ratoszynie.Przemek pisze: ↑28 cze 2020, 23:42Z synów Antoniego brakuje mi tutaj Andrzeja Siemiona żonatego z Marianną Pyć (akt małżeństwa 26/1903). Wg lubgens był on synem Antoniego i Katarzyny Opoki. Ciekawi mnie czy ta Katarzyna Opoka to czasami nie 3 żona Antoniego Siemiona. I czy ten Antoni to faktycznie ten Antoni od Mikołaja?
Indeksujący zapisał nazwisko jako Siemio - zgłosiłem poprawkę.
Nie ma trzeciej żony Mikołaja.
Po prostu ksiądz w acie chrztu Andrzeja zapisał jako matkę nie Katarzynę Drozd, tylko podał nazwisko rodowe matki - Opoka.
To się często zdarza, że zamiast nazwiska matki podawane jest nazwko babci.
Przy ślubie ksiądz brał pod uwagę akt chrztu, stawiający się byli niepiśmienni.
Katarzyna Drozd umiera przy porodzie Andrzeja 18.10.1878.
W akcie zgonu Katarzyny zapisano: córka Jana i Heleny Opoka małżonków Drozd.
Antoni Siemion + Katarzyna Drozd:
- 1867 - Józef
- 1871 - Wiktoria
- 1873 - Barbara
- 1876 - Jan
"...Na pierwszym miejscu: „obrona Ojczyzny”. To musiało dla Mikołaja Siemiona znaczyć również: „walka o jej niepodległość”. Wyrastał w tym względzie z najlepszych tradycji: dziadek Mikołaja, rolnik ze wsi Ratoszyn pod Chodlem, wstąpił w 1863 r. wraz z synem Antonim do partyzanckiego oddziału leśnego Wagnera. (Nazwano ich jeszcze wówczas Siemionki, dopiero później Antoni ukrywając się przed Moskalami, przekształcił nazwisko na Siemion). Stary zginął w potyczce pod Kraczewicami –leży tam we wspólnej powstańczejMireQ pisze: ↑29 cze 2020, 11:29Sytuacja z kształtowaniem się nazwiska Antoniego jest ciekawa.
Rodzi się jako Siemionek, akt 67/1845 parafia Bychawa, rodzice Jan i Tekla Zięba - winno być poprawnie Zaręba.
Żeni się jako Siemionka, akt 17/1865 parafia Ratoszyn, indeksujący błędnie zapisał jako Siemionek.
W akcie jest napisane: "... zawarte zostało religijne małżeństwo między Antonim Siemionką .... synem niegdy Jana i Tekli z Zarębów małżonków Siemionków. ..." Forma Siemionką wyklucza nazwisko Siemionek, byłoby Siemionkiem.
Przy chrzcie pierwszego dziecka 2/1868 parafia Ratoszyn, jako ojciec dziecka stawił się Antoni Siemionka.
Przy drugim dziecku w 1871 oraz przy kolejnych jedenastu stawia się jako Antoni Siemion.
Czy Antoni zmienił nazwisko w obawie przed prześladowaniami?
Jest to bardzo prawdopodobne.
Jeśli jest tylko rodzinną legendą, to wygląda wiarygodnie.
mogile –a wzięty do niewolo Antoni przeżył, bo kozackiemu esaułowi żal się zrobiło osiemnastoletniego powstańca..."
źródło: http://biblioteka.teatrnn.pl/dlibra/Con ... 20rodu.pdf