Szukam informacji dotyczących odnalezionego dokumentu
Moderatorzy: avee, El, MarcinR
Szukam informacji dotyczących odnalezionego dokumentu
Witam...
Ostatnio natrafiłem na pewien dokument (w załączniku). Szukając dodatkowych informacji jak np. akt urodzenia nie znalazłem nic...
Moja prośba jest następująca, aby nakierować - pomóc mi odnaleźć (jeżeli jest taka możliwość) akta osoby wymienionej w tym dokumencie... Szukałem w SZwA ale bezskutecznie...
Ostatnio natrafiłem na pewien dokument (w załączniku). Szukając dodatkowych informacji jak np. akt urodzenia nie znalazłem nic...
Moja prośba jest następująca, aby nakierować - pomóc mi odnaleźć (jeżeli jest taka możliwość) akta osoby wymienionej w tym dokumencie... Szukałem w SZwA ale bezskutecznie...
Syn Andrzeja, wnuk Mariana, prawnuk Filipa, 2xpra Stefana, 3xpra Bazylego, 4xpra Bazylego, 5xpra Tymoteusza, 6xpra chciałbym się dowiedzieć...
Hmm?!? http://szukajwarchiwach.pl/88/717/0/str ... bJednostki aczkolwiek w 1910 pod numerem 10 jest kompletnie kto inny, chyba że ten zawijas oznacza że chodzi o rok 1915?
Darek
Syn Stanisława, wnuk Józefa, prawnuk Antoniego, praprawnuk Ignacego, 3xprawnuk Błażeja, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, potomków Stanisława? niestety metryki niedostępne
Syn Stanisława, wnuk Józefa, prawnuk Antoniego, praprawnuk Ignacego, 3xprawnuk Błażeja, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, potomków Stanisława? niestety metryki niedostępne

A dlaczego po miejscowości urodzenia, a nie po miejscowości chrzczenia, ja się pytam? Odpis aktu posiada pieczątkę parafii która go wystawiła, nie trzeba zgadywać.
Darek

Panowie,
przecież w dokumencie jest wyraźnie napisane, że cerkiew jest grecka. A te Siedliska w 1910 były w Galicji. Dokument był wydany w Zamościu w 1942 przez władze cerkiewne - stąd języki ukraiński i niemiecki w formularzu. Akt z tej parafii - jeżeli w ogóle się uchowały - próbowałbym szukać na miejscu w parafii (jakimś fuksem po polskiej stronie granicy) albo w archiwach we Lwowie.
Oczywiście nie wykluczam, że Władimir urodził się w Białobrzegach pod Zamościem, ale - być może z wielkiego przekonania własnego bądź rodziców do obrządku greckiego - chrzczony był w Siedliskach pod Rawą Ruską.
HTH
(-) Tomek Wojtaszek
przecież w dokumencie jest wyraźnie napisane, że cerkiew jest grecka. A te Siedliska w 1910 były w Galicji. Dokument był wydany w Zamościu w 1942 przez władze cerkiewne - stąd języki ukraiński i niemiecki w formularzu. Akt z tej parafii - jeżeli w ogóle się uchowały - próbowałbym szukać na miejscu w parafii (jakimś fuksem po polskiej stronie granicy) albo w archiwach we Lwowie.
Oczywiście nie wykluczam, że Władimir urodził się w Białobrzegach pod Zamościem, ale - być może z wielkiego przekonania własnego bądź rodziców do obrządku greckiego - chrzczony był w Siedliskach pod Rawą Ruską.
HTH
(-) Tomek Wojtaszek
"Na końcu każdej księgi najczęściej są indeksy, ale te indeksy często są po rosyjsku, dlatego powinieneś nauczyć się jak wygląda poszukiwane przez Ciebie nazwisko i dopiero możesz coś szukać."
- © 300sl
- © 300sl
Wiele innych rzeczy też jest wyraźnie napisane, szkoda że po przeczytaniu wyrazu grecka nie doczytałeś orthodoxe i wielokrotnego cyrylicą i łacinką zapisanego - prawosławna. Nawiasem mówiąc każda cerkiew jest grecka, zarówno unicka jak i prawosławna.
A te Siedliska w 1910 były w Galicji.
Twoje Siedliska były w Galicji, te z dokumentu podlegały pod pocztę Zamość, ciekawe gdzie odczytałeś, że dokument wypełniono w Zamościu, skoro to dokument wystawiony przez parafię w Siedliskach, poczta Zamość? Zresztą zgodnie z twoją tezą, że to Siedliska Tomaszowskie powinien być wypełniony właśnie tam, a nie w Zamościu, skąd mieliby w Zamościu pieczęć tamtej parafii?
A ja myślałem, że to Generalna GuberniaDokument był wydany w Zamościu w 1942 przez władze cerkiewne - stąd języki ukraiński i niemiecki w formularzu.

inaczej w dokumentach cerkiewnych trudno byłoby o język niemiecki

ukraiński/rusiński to język lokalny jaki stosowali wierni więc jest tu na miejscu, zwłaszcza że Ukraińcy byli nieco faworyzowani przez Niemców.
Zbytek łaski z nie wykluczaniem.Oczywiście nie wykluczam, że Władimir urodził się w Białobrzegach pod Zamościem
Pisze wprost, że urodzony w Białobrzegach w powiecie Zamość.
Hipoteza byłaby ciekawa, gdyby dokument był wypełniony przez tamtejszą galicyjską cerkiew w Siedliskach, a nie przez podzamojską.być może z wielkiego przekonania własnego bądź rodziców do obrządku greckiego - chrzczony był w Siedliskach pod Rawą Ruską.
Prędzej liczyłbym się z fałszywką, aby jakoś się zadekować przed okupantem, stąd może brak aktu, do którego odnosić miałby się odpis. W czasie wojny nie takie rzeczy papier przyjmował.
Darek

Parafia prawosł. Bortatycze akt nr 5
http://szukajwarchiwach.pl/88/653/0/-/2 ... ffQlwm1cYQ
W kolejnych latach rodzeństwo Władymira.Proszę fachowców o wytłumaczenie.Baza pradziad wskazuje ostatni rok dostępny z tej parafii 1908. Czy to oznacza, że nie ma już ksiąg, czy że mogą być w USC.
http://szukajwarchiwach.pl/88/653/0/-/2 ... ffQlwm1cYQ
W kolejnych latach rodzeństwo Władymira.Proszę fachowców o wytłumaczenie.Baza pradziad wskazuje ostatni rok dostępny z tej parafii 1908. Czy to oznacza, że nie ma już ksiąg, czy że mogą być w USC.
Pozdrawiam Marcin
Rzut oka na naszą mapę i wiadomo, że w pobliżu jeszcze warto zajrzeć w papiery parafii Złojec, razem z Siedliskami i Bortatyczami to najbliższe parafie cerkiewne dla miejscowości Białobrzegi pod Zamościem.
Nie wiem co ma do tego fachowość? Po prostu trzeba mieć wiedzę z USC, czy jeszcze mają jakieś księgi z Bortatycz, czy nie, to odpowie na pytanie, czy się zachowały. Fachowiec nie mający tej konkretnej wiedzy może powiedzieć jeno, że nie ma ich w AP.
Nie wiem co ma do tego fachowość? Po prostu trzeba mieć wiedzę z USC, czy jeszcze mają jakieś księgi z Bortatycz, czy nie, to odpowie na pytanie, czy się zachowały. Fachowiec nie mający tej konkretnej wiedzy może powiedzieć jeno, że nie ma ich w AP.
Darek